Ana Sayfa Gündem 1 Kasım 2017 2193 Görüntüleme

Istrancalar’da mantar bereketi

 

10 Milyon TL değerinde yetişen kapasite ile Istrancalar’ ın tüm taş ocaklarına kat kat bedel
Istrancaların yer üstü zenginliklerin den Bolet ( Ayı) mantarı 500 bin tonla bereket dağıtıyor.

HABER MERKEZİ

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan, Istranca Dağlarında yetişen bolet mantarıyla ilgili açıklamada bulundu.

İlkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan bolet mantarı 500 bin tonluk yetişme kapasitesi ile Istranca ormanlarından 20 gün içinde 10 Milyon TL değerinde potansiyele erişip servet dağıtıyor diyen Başkan Türkkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bölge halkı köylüler kadınlar ve çocuklar mantar toplama seferberliğinde. Başta Vize Demirköy Saray civarı ormanlarında toplanan bolet mantarını işleyici firmaların aracıları toplayıcı vatandaşlardan kilosunu 15 ile 20 TL den satın alıyorlar. İşleyici firmalar 30 ile 40 TL den satış yapmaktadır.

Istranca ormanların biyolojik zenginliğin sadece bir kolu olan mantarlar. Istrancalar’daki yüzlerce mantar çeşidinden sadece birsi olan bolet mantarı başlı başına bir hazine. Türkiye denizlerinde avlanan tüm balık miktarı 500 bin tona eş değer,  miktarda sadece Istranca ormanlarından bolet mantarın yetişmesi ne derece doğal bir varlığa sahip olduğumuzun henüz farkında değiliz.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı henüz bu hazineye yeteri kadar el atmış bulunmamaktadır.  Bakanlığın Öncelikle Istrancalar da mantar üreme alanlarını belirlenmesi ve belirlenen mantar alanlarında ağaç kesme faaliyetlerine sınırlama getirmesi, alanların daha verimli mantarların yetişmesi için islah edilmesi gerekmektedir. Istrancalardaki Orman İşletme Müdürlüklerine acilen Odun Dışı Hizmetler Şeflikleri açılması işin Orman ve Su işleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğüne Dayko Vakfı olarak yazı yazılarak bilgi paylaşımında bulunduk. Diğer bir yanlışlık mantarın koparılarak toplandığında o noktada ancak dört yıl sonra mantar çıktığını bilgisiyle, bölgedeki orman köylülerine ve yerel vatandaşlara mantarların toplanması konusu ile ilgili eğitimler verilmesi için Orman Genel Müdürlüğü girişimde bulunması gereklidir. Yoksa sahip olduğumuz değerli doğal varlığı mumla arayacağız.

Istranca ormanlarından kesilen ağaçlardan çıkan odunun 1 kilosu 20 kuruş. Istrancalardan toplanan bolet mantarın kilosu 20 TL.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com