Ana Sayfa Gündem 21 Şubat 2017 1929 Görüntüleme

Kalp sağlığı semineri verildi

Haber:Hicran SÜNGÜ

Babaeski Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri çerçevesinde 18 Şubat Cumartesi günü seminer düzenledi.

Belediye Tansa Düğün Salonunda gerçekleştirilen seminerde Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mehmet Ali Mengi, kalp hastalıkları ve kalp sağlığı konusunda bilgiler verdi.

Doktor Mehmet Ali Mengi’nin anlatımlarından öne çıkanlar ise şu şekilde; “Günümüzde ölümlerin yarısı kalp hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Çeşitli sakatlıklar, iş gücü kayıpları kalp sorunları nedeniyle yüksek miktarda gözükmekte. Kalp hastalıklarının yüzde 25’ini tansiyon oluşturmakta. Şeker hastalığı da direk kalp damar sağlığı ile ilgili çok önemli bir parametre. Obezite de günümüz de oldukça artan ve toplumun üçte birini ilgilendiren bir konu. Kolesterol yüksekliği ve genetiğimiz kalbi direk etkilemekte. Bu hastalıklar ortaya çıkmadan önce tedbirler alınmalı. Peki kalp sağlığımızı korumak için sağlıklı bir bireyin neler yapması gerekiyor önce oraya bir göz atalım. Öncelikle tuz tüketimini azaltmamız gerekir. Bir insanın alması gereken günlük tuz miktarı 5 gramdır. Bunun üzerine çıkmamak lazım. Maalesef bu miktar bizim toplumuzda 15-16 grama kadar çıkmaktadır. Tuz yerine limon kullanılabilir mesela. Ama kaya tuzunu önermiyoruz. Biz de bir de limon tansiyon için kullanılıyor. Öncelikle limon tansiyonun tedavisi değildir. Tuzu azaltıp egzersizi hayatımızı sokmak ilk önceliklerimiz olmalı. Bunun da en etkilisi yürüyüştür. Daha sonra kilomuzu kontrol altına almak. Sigara ve alkolden uzak durmak. Bunlarla tansiyonumuz düzene sokabiliriz. Akabinde halen tansiyon istenen düzeye ulaşmamışsa ilaç tedavisi uygulanmalı. Tansiyon önemli bir hastalık çünkü kalp hastalıklarına, böbrek hastalıklarına, görme bozukluğu, felç gibi hastalıklara neden oluyor. Tansiyon sinsi bir hastalıktır. Ölçülmeden fark edilmez. Nadiren bazı insanlarda baş ağrısı ya da baş dönmesi gibi belirtiler veriyor. O nedenle her sağlıklı insanın mutlaka tansiyonunu ölçtürmesi lazım.

Kalp krizi nedir? Kalbi besleyen damarlarımız vardır. Buna koroner damarlar diyoruz. Bu damarların iç çeperini saran hücreler vardır. Bu hücrelerin hasarlanması.  Tüm mekanizma bununla başlıyor. Tansiyonun etkisi şekerin kolesterolün etkisi genetik özelliklerimiz gibi nedenlerle çatlıyor.  Bu çatlamayla hücreler açığa çıkıyorlar ve hücrelerin altından bağ dokusu dediğimiz yapışkan maddeler çıkıyor. Pıhtılaşmayı kolaylaştıran salınımlar oluyor. Kendi hücrelerimizin ordaki kanamayı durdurmak için tasarlanmış hücrelerin gidip orayı kapatması ile devam ediyor. Bu damarın içini kapatmaya çalışan hücreler orda toplandığı zaman pıhtı meydana geliyor. Damar tıkaması bu şekilde oluyor. Damarın ani bir şekilde tıkanmasına da biz kalp krizi diyoruz.  Stres ise direk değil ama bu plağın çatlamasında etkili. Ama tek başına stres koroner arter hastası yapmıyor. Yani yardımcı bir suç unsurudur. Stresin plak çatladıktan sonra kalp krizi geçirmesinde etkisi var.

Kalp krizinin günümüzde ki en uygun tedavisi anjiyo grafi. Bazı kalp krizlerinde 72 saat, bazılarında 24 saat bazıların da ise en kısa zaman içerisinde  anjiyo ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Peki bu işlem nasıl uygulanıyor?

Anjiyo; genellikle kasıktan bezen de el bileğinden yapılabilen bir işlem. Atar damar üzerinden katedar adı verdiğimiz bir takım küçük borucuk şeklinde aletleri, onların içerisinden de telleri ve küçük balon stentlerimizi ilerletiyoruz. Kalpten ilk çıkan damar aort ana atar damarı; bütün vücudumuza kan götüren bir damar. O koroner damarların çıkış yerine ulaşarak tıkalı damarın önce neresi olduğunu tespit ediyoruz. Daha sonra tıkalı yere balon veya stent veya her ikisi birden uygulanıyor. Buna anjiyo diyoruz.

Ama en önemlisi bu aşamalara gelmeden kalbi korumak. Sigarayı bırakmak da kalbi korumada çok etkili bir rol oynuyor. Genellikle sigarayı bırakmak birkaç denemeden sonra oluyor. Bu nedenle sürekli deneyip de bırakamayanlar yılgınlığa düşmesinler. Sigarayı bırakma aşamasında ağızda aftlar çıkabilir, uykusuzluk yapabilir, sinir stres yapabilir. Ama bunlardan kurtulmanın yolu tekrar sigaraya başlamak değildir. Bu durumlarda tıbbi destek almak gerekir. Sigara ilk önde savaşmamız gereken konulardan biri.

Bir de beslenme konusu var tabii. Bir defa katı yağların hepsi zararlı. Şimdi Canan Karatay Hoca çok değerli çok saygıdeğer bir hocadır. Ancak bazı noktalarına katılmakla beraber benim şahsi kanaatim değil tabii ki sakın ahkam kesmek olarak kabul etmeyin; Ben bunu kendi hocalarımızdan, Türk Kardiyoloji Derneğinden Avrupa Amerika’nın tedavi kılavuzlarından yola çıkarak bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Tereyağ doğal dahi olsa sakıncalıdır.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com