Ana Sayfa Gündem 22 Ocak 2020 959 Görüntüleme

Kan bağışı kampanyası yarın düzenlenecek

Türk Kızılayı Babaeski temsilciliği ile Edirne Kan Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde Babaeski’de kan bağışı kampanyası düzenlenecek.

Haber: Ercan ÜLGER – Umut AL

Kan bağışı kampanyası yarın Babaeski Hükümet Konağı önünde saat 11.00’de başlayacak olan kan bağışı kampanyası saat 20.00’de sona erecek.

KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?

  1. Bilgilendirme ve form doldurma :

Kan bağışı için kan bağışı merkezlerine başvurduğunuzda size 4 sayfalık bir form verilir. Bu formun içeriğinde;

  • Kan bağışçısı bilgilendirme formu
    • Kan bağışçısı kayıt formu
    • Kan bağışçısı sorgulama formu yer almaktadır.
    Dolduracağınız sorgulama formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra özel hayatınızla ilgili sorular bulunmaktadır. Ankette özel soruların yer alması ve sizlerin bu sorulara samimiyetle vereceğiniz cevaplar “Güvenli Kan Temininin” ilk adımını oluşturmaktadır. Paylaştığınız tüm bilgiler hem etik hem de yasal olarak gizli tutulmaktadır. Sorular ve bilgilendirmeler ile ilgili her türlü merak ettiğiniz konuyu doktorlarımıza ya da flebotomistlerimize (hemşirelerimize) danışabilirsiniz.
  1. Kayıt
    Kan bağışı işlemi yasal bir süreçtir. Bu nedenle kimlik ve iletişim bilgileriniz Türk Kızılayı’nın kullanmış olduğu sisteme kaydedilmektedir. Fotoğraflı, TC kimlik numarasını içeren ve yasal olarak geçerli bir kimlik (nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport) ibraz etmeniz yasa gereği zorunludur.
    Kayıt işlemiyle beraber flebotmistlerimiz tarafından kan sayımı, tansiyon, nabız, ateş ve vücut ağırlığı ölçümü yapılır.
  2. Doktor muayenesi
    Kayıt işlemi sonrasında yapılan sınırlı fiziksel muayane sonuçları doldurduğunuz forma ve bilgisayar sistemine işlenir. Doktorlarımız doldurduğunuz form ve fiziksel muayene sonuçlarını değerlendirir. Bağışçı adayı olarak kan bağışında bulunmanız ilk olarak size daha sonrada ihtiyaç sahibine herhangi bir zarar vermeyecekse kan bağışı işlemine yönlendirilirsiniz.
  3. Kan bağışı işlemi
    Kan bağışı işlemi için özel olarak tasarlanmış kan alma yataklarına alınırsınız. Kan bağışı işlemi;
    • Konusunda eğitim almış tecrübeli flebotomistler tarafından gerçekleştirilir.
    • Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir.
    • Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir.
    • Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer.
    • Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 ‘dir.
  4. İkram ve istirahat
    İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekmektedir. Kan alma yatağında istirahat ederken flebotomistlerin size gösterdiği şekilde kolunuza bası yapmanız damar dışına kanama olmaması için önemlidir.
    İkram bölümünde sizlere minarel yönünden zengin olduğu için maden suyu ve bisküvi vb. verilmektedir. Verilen ikramları tüketmeniz kaybedilmiş sıvının yerine konulmasına katkı sağlayacaktır.
  5. Dikkat edilmesi gerekenler
    Gerçekleşen kan bağışı günlük hayatınızı etkilemeyecek miktardadır. (vücuttaki kanın 1/13’ü ) Yine de dikkat edilecek bazı konular vardır.
    • Sigara baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikâyetlere yol açabileceği için bağış sonrası en az iki saat içinde içilmemesi gerekmektedir.
  • Gün içerisinde kan bağışında bulunduğunuz kolunuz ile ağırlık kaldırmamanız kapanan damar duvarındaki pıhtının açılmaması için önemlidir.
    • İlk 4 saat boyunca olduğundan fazla sıvı tüketmeye çalışınız. İkinci öğünden önce alkollü içecekler almayınız. (alkol vücuttan sıvı atılımını artırdığı için şikayete yol açabilir.)
    • Sportif faaliyetlerinize bir gün ara veriniz.
    • Gün içerisinde sıvı kaybını artırdığı için aşırı sıcak ortamlarda (hamam, sauna vb.) bulunmayınız.
    • Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları vb.in kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir.
    • Tüm bu önerilere rağmen baygınlık hissi ya da baş dönemsi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz.

KAN BAĞIŞLARIM NEREDE KULLANILIYOR?

Bağışlamış olduğunuz 1 ünite tam kan 3 bileşene ayrılır. Kan bileşenlerinin saklama koşulları ve kullanım alanları birbirinden farklıdır.
Bağışladığınız 1 ünite kan 3 farklı hastanın hayatını iyileştirmektedir. Peki, kan ve kan bileşenleri nerede kullanılmaktadır?
• Yenidoğan bebekler: Yenidoğan bebeklerde akut ya da kronik kanama olması, kan uyuşmazlığında ya da kan bileşenlerinde yıkım olması söz konusu olduğunda kan ihtiyacı doğar.
• Kan hastalıklarında: Genetik ya da sonradan edinilen kan hastalıklarına kan ve kan bileşenleri tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Kanın acil durumlar dışındaki en yaygın kullanımı rutin olarak kana gereksinim duyan hastalıklarında görülmektedir.

  • Diğer : Kan fizyolojik yapısı itibariyle doku olmasının yanında diğer doku ve organlar arasında iletişim sağlamaktadır. Bu nedenle kullanım alanı oldukça geniştir. Yenidoğan ve kan hastalarının dışında kan ve kan bileşenlerinin kullanıldığı yerler:
    Diyaliz tedavisi.
    Açık kalp ameliyatları (By-Pass).
    Ameliyatlar.
    Yaralanmalar.
    Doğumlar.
    Organ nakilleri.
    İç kanamalar.

KANA YAPILAN İŞLEMLER

Bağışlanan bütün kanlar dünya standartlarında tarama testlerine tabi tutulmaktadır. Kullanılan tarama testleri riskleri sadece minimuma indirir ve kanı alacak hastanın sağlığını korumak amacıyla yapılmaktadır.
PENCERE DÖNEMİ: AIDS ve hepatit gibi kan, cinsel yol ve anneden bebeğe bulaşan hastalıklar için bulaşın gerçekleştiği andan testlerde pozitif hale gelinceye kadar geçen ve tanı konulamayan ölü bir süre (PENCERE DÖNEMİ) söz konusudur. Pencere dönemindeki kişinin test sonuçları temiz görünmekle birlikte diğer insanlara bulaşma riski vardır.
Bu nedenle kan bağışı için başvuru yaptığınızda doldurduğunuz formdaki sorulara vereceğiniz dürüst ve samimi cevaplar en az tarama testleri kadar önemlidir.
Lütfen (herhangi bir şüpheniz dolayısıyla) yalnızca test sonucunuzu öğrenmek için kan bağışında bulunuyorsanız bunu yapmaktan kendinizi geri tutunuz!
Bağışlanan kanlara yapılan testler;
Anti-HIV (AIDS).
Anti-HCV (Hepatit C).
HBsAg (Hepatit B).
Frengi (Sifilis).
Kan grubu testleri
Türk Kızılayı tarafından bağışlanan tüm kanlar MikroElisa testleri ile taranmakta olup, MikroElisa Testlerine ek olarak 30 Ekim 2014 tarihi itibari ile Nükleik Asid Amplifikasyon testleri de uygulanmaya başlamıştır.
Testlerin sonuçları negatif ise (infeksiyon tespit edilmemişse) size herhangi bir bildirim yapılmaz.
Test sonuçlarında pozitiflik olursa, ek olarak doğrulama testleri yapılır. Doğrulama testinin de pozitif olması durumunda, doktorumuzla yüz yüze görüşerek bilgilendirilmeniz amacıyla kan bağışı merkezimize davet edilirsiniz. Görüşmeden sonra danışmanlık hizmeti alacağınız, takip ve tedavinizin yapılacağı ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirilirsiniz. Bu işlemlerin tümü kan bağışçısının özel hayatına saygıdan dolayı “gizlilik” çerçevesinde yürütülür.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com