Kırklareli il sınırları içinde yer alan 9 mağara daha, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ile Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu’nun başvurusu neticesinde tabiat varlığı olarak tescillendi
Kırklareli’nin saklı cenneti Istranca Ormanları’nın içinde barındırdığı birçok doğa harikası yer şekilleri ve kültürel yapılar, son yıllarda artan olumsuz tahribatlara karşı tescillenerek koruma altına alınmaya devam ediliyor. Bunlardan, Istrancalar’ın yer altı oluşumları içerisinde dikkat çeken mağaraların dokuz tanesine 7 – 8 Nisan 2021 tarihlerinde tabiat varlığı olarak tescil müjdesi geldi.
T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sayfasından alınan bilgilere göre, Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca alınan kararlar neticesinde, Kırklareli il sınırlarında kalan Vize ilçesine bağlı Sergen Köyü Bağlar Mağarası, Balkaya Köyü Yenesu Mağarası, Kışlacık Köyü Kızılağaç Mağarası Evrenli Köyü Selim’in Mağarası, Demirköy ilçesine bağlı Sivriler Köyü Bezirgan Mağarası, Armutveren Köyü Karlık Mağarası ve Kırklareli Merkez ilçesine bağlı Armağan köyü Yeşillik Mağarası ve Kazandere Mağarası ile Karadere Köyü Karadere Mağarası koruma alanı sınırları belirtilerek tabiat varlığı olarak tescillendi.
Tescil edilen mağaraların başvuru sürecinde, yapmış oldukları örnek saha çalışmaları, yerelde halk ile kurdukları iletişim ve bilgilendirmeler ile etkisini ortaya koyan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ile Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu temsilcileri özellikle Karadere, Yeşillik ve Bağlar Mağarası üzerine bilim insanları ve mağara araştırmacıları ile birlikte yapmış oldukları çalışmalarda önemli sonuçlar elde ettiler.
Bağlar Mağarası bilimsel gerçekler ile koruma altına alındı
2021 Nisan Ayı tabiat varlığı tescil listesindeki Kırklareli Vize’ye bağlı Sergen Köyü sınırları içerisinde yer alan Bağlar Mağarası, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu temsilcilerinin 3 Mart 2019 yılında yaptıkları ilk saha incelemesinin ardından, bölgedeki dinamit patlatmalı kalker ocağı genişletme projesi ile karşı karşıya kaldı. Çevresel Etki
Değerlendirme(ÇED) sürecinin devam ettiği günlerde mağaranın jeomorfolojik özelliklerinin, içinde barındırdığı yarasa türlerinin yok sayılması çalışma
grubu temsilcilerini ve yerel halkı harekete geçirdi. Bilim insanlarının verdiği görüşler ve Türkiye Mağaracılık Federasyonu’na bağlı İTÜMAK ve Galeri Mağara Araştırma Grubu’nun hazırladığı araştırma ve inceleme raporu eklenerek ÇED sürecine dilekçe ile itiraz edildi.
Uzun süren çabalar sonucunda kurum yetkililerinin incelemelerinin ardından Bağlar Mağarası “Tabiat Varlığı- A Grubu Mağara” olarak kabul edildi. Mağaranın koruma altına alınması, kendi doğal estetik, nadir, hassas özelliklerinin korunması anlamına gelirken böylece koruma alanı içerisinde her türlü mühendislik yapısı ve madencilik faaliyetleri yapılması yasak olması da bölgenin yer altı ve yerüstü sularının varlığına tehditleri azaltacak.
Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu temsilcileri, örnek teşkil eden bu çalışmalar ve doğal yaşam alanlarının savunulmasına katkıda bulundukları için, Galeri Mağara Araştırma Ekibi Lideri ve aynı zamanda Kırklareli Kent Konseyi Bilim Kurulu üyesi Hakan Eğilmez’e , Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem’e, doğasına ve doğal varlıklarına sahip çıkan Yenice Köy Muhtarı Hasan Başkan’a ve yöre halkına teşekkür ettiler.