Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün faydalanıcısı olduğu “Nitrat Eylem Planları İzleme ve Raporlama Metodolojisinin Kurulması Yoluyla Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi – NEPİZ Çevre ve İklim Sektörel Operasyonel Programı (ÇİSOP) kapsamında yürütülmektedir.
Ülkemizde, tarımsal kaynaklı nitratın; su kaynaklarımızda neden olduğu kirlenmenin tespit edilmesi, azaltılması ve önlenmesi konusunda düzenli ve önemli çalışmalar yürütülmektedir. Türkiye’de doğal kaynakların ve doğanın korunması, iklim değişikliğinin yarattığı etkilere karşı direncin artırılması ve iklim değişikliğinin azaltılması üst hedefi doğrultusunda proje kapsamındaki faaliyetlerle, tarımsal kirliliğe karşı su kaynaklarının kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır.
Bu projenin hedef kitlesi; başta Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ilgili personeli olmak üzere tarım üreticileri ve tarımsal amaçlı kooperatifler, üretici birlikleri gibi ilgili sivil toplum örgütleridir. Projenin paydaşları arasında ise başta aynı zamanda projemizin Sözleşme Makamı da olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitüleri, Üniversiteler, Belediyeler ve ilgili çiftçi örgütleri gelmektedir.
Bu proje kapsamında ilimizde “Yerel Farkındalık Artırma Toplantısı” yapıldı. Toplantıya; Kırklareli Valisi Birol EKİCİ, Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet AKSOY, Genel Müdür Yardımcısı İsmail COZOĞLU, Proje Takım Lideri Henry JOERGENSEN, Çalışma Grup Sorumlusu Yusuf GÜRBÜZ, Proje Uzmanı Doç. Dr. Bihter ESETLİLİ, Kurum Müdürlerimiz ve temsilcileri, Şube Müdürlerimiz, İlçe Müdürlerimiz, STK Başkanları ve temsilcileri, teknik personel ile üreticiler ve misafirler katılım gösterdi.
Toplantının açılış konuşmasında Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy konu ile ilgili, “Hasat zamanı bu erken saatlerde üreticilerimizin ve muhtarlarımızın toplantıya katılımları beni çok mutlu etti. Sayın Valimizin koordinasyonunda ilimizde birçok proje hazırlayıp uyguladık. Bu projelerimizden olan, atık yönetimiyle de ilgili çalışmalarımıza da devam etmekteyiz. Özellikle 500 baştan büyük işletmelerde ki gübreyi vidanjörlerle anız alanlarına püskürterek, nitrat kirliliğini bir miktar azaltmaya çalışıyoruz. İlimizde ilk defa bu konuda yapılan bir toplantıyı düzenlememizde bize destek veren Valimiz Sayın Birol EKİCİ’ ye teşekkür ediyorum. Salonumuzda bulunan her katılımcıya burada bulunduklarından dolayı minnettarım. Yapılacak olan bu toplantının ilimize ve tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kırklareli Valisi Birol EKİCİ ise yaptığı konuşmada, konunun öneminin ne denli ciddi olduğundan bahsetti. Kırklareli’nin coğrafi avantajının, büyük illerin su ihtiyacını karşılamada ki öneminin ne kadar büyük olduğuna deyindi. Daha sonra katılım yapan herkese teşekkürlerini sunup konuşmasını bitirdi.
Toplantının devamında; Takım Lideri H. JOERGENSEN, Çalışma Grup Sorumlusu Y. GÜRBÜZ ve Proje Uzmanı B. ESETLİLİ sunumlarını yaptılar. Sunumların ardından, soru ve cevap kısmına geçildi ve en son yapılan değerlendirmelerle toplantı sonlandırıldı. (Haber Merkezi)