Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Küçük, ‘Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı’ ile ilgili açıklamada bulundu.
Haber: Hasan TEKİN
Müdür Küçük, ‘Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı’ ile ilgili şunları söyledi; “Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı’ (KKKA) kenedeki mikropların sebep olduğu ölümle de sonuçlanabilen bir hastalıktır.
Bulaşmaması için hayvanlardaki keneler için Veteriner Hekim ile görüşülerek ilaçlama yapılmalıdır. Hayvanların üzerindeki keneye ve hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmamalıdır.
Vücudumuzdaki keneyi en kısa sürede eldiven ve kene kartı ile çıkarmalı, kene kartı yoksa elimize bez veya naylon poşet geçirerek çıkarmalıyız.
Keneyi çıkaramıyorsak ya da ne zaman vücudumuza yapıştığımı bilmiyorsak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.
Riskli alanlar; bahçe, bağ, tarla, ahır, ağıl, mera, orman, orman kenarı tarım arazileri ve piknik alanları riskli alanlardır.
Riskli alanlara giderken üzerimizdeki keneyi farkedip uzaklaştırmak için açık renkli kıyafetler giymeliyiz. Kapalı kıyafetler seçmeliyiz, çizme kullanmalıyız. Pantolon paçalarını çorap içine sokmalıyız.
Riskli alanda iken; kene uçmaz veya zıplamaz, tırmanır. Bu sebeple vücudunda deri ile temas edecek noktaları açık bırakmamalıyız. Oturacağımız yere açık renkli örtü sermeliyiz. Vücudumuza tırmanan keneyi çıplak elle dokunmadan uzaklaştırmalıyız.