Haber: Erhan Ertürk
Son beş yıldır Babaeski’de danışanlarına hizmet veren Diyetisyen Hava Atçı Çengel’den Ramazan ayı için beslenme önerilerini aldık.
Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan kişilerde beslenme düzeni değişiyor. Bu dönemi daha sağlıklı atlatmak için Diyetisyen Hava Atçı Çengel okurlarımız için püf noktalarını söyledi.
Ramazan ayı uzun süre beslenmediğimiz ve aç kaldığımız bir dönem olduğu için beslenme düzeninin değiştiğini ifade eden Diyetisyen Hava Atçı Çengel; ‘’Su tüketimi Ramazan ayında çok önemli. Ancak süre kısıtlaması sebebi ile su tüketimi ne yazık ki Ramazan ayında azalabilir. Bunu önlemek için su tüketimine dikkat etmek, iftar sahur arasında sık sık su içmek ve su içeriği yüksek besinler tüketmek (özellikle çiğ sebzeler) oldukça önemli’’ dedi.
3 öğün beslenmek önemli
Diyetisyen Hava Atçı Çengel sözlerine 3 öğün beslenmenin önemine vurgu yaparak şöyle devam etti; ‘’Bu süreçte hem yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek hem de metabolizma hızının düşürmemek için sahur, iftar ve ara öğün olmak üzere 3 öğünde beslenmek gerek.
Sahur tabağınızda olması gereken ağırlıklı olarak hafif bir kahvaltı olmalıdır. Protein içeriğinin yüksek olmasına dikkat edin. Tuzlu/salamura besinlerden uzak durmak gün içinde susuzluk yaşamamanız İçin önemli. Yine çiğ sebze tüketimi ve su tüketimine dikkat etmek gerek. Sahuru yaptıktan sonra uyumak için en az 20-30 dk bekleyebilirseniz mide sağlığınızı koruyabilirsiniz’’dedi.
Başlangıç çorbayla olmalı
Oruç geçen saatlerden sonra iftarı yavaşça açmanın daha doğru olacağını söyleyen Diyetisyen Hava Atçı Çengel; ‘’İftarda orucunuzu mutlaka su ile açıp hafif bir başlangıç yapmak için çorba tercih edin. Çorbadan sonra en az 15 dk dinlenin ve beslenmeyin. Bu sayede birden yüklü miktarda beslenmemiş olacaksınız.
İftarda yağ içeriği düşük yemekler, hafif zeytinyağlı yemekler, ızgara etler tercih edilebilir. Yüksek karbonhidratlı gıdaları(ekmek, pilav, makarna, börek vb.) sınırlı tüketmek kan şekeri ve kilo dengeniz için önemli’’ dedi.
Gece ara öğünümüzde mutlaka 1 porsiyon meyve tüketin. Haftada 1-2 kez hafif tatlılar tercih edilebilir.
Sıvı ve mineral ihtiyacını sağlamak için 1 adet sade maden suyu kullanılabilir. (hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları hariç) ‘’ dedi.
Ramazanda egzersiz aksatılmamalı
Egzersiz Ramazan ayında oldukça önem taşıdığını söyleyen Diyetisyen Hava Atçı Çengel; ‘’İftardan sonra 30 dakika hafif tempolu bir yürüyüş yapmanız hem kilonuzu korumanız hem de hazımsızlık yaşamamanız İçin iyi olacaktır.
Ramazan ayında sindirim sistemimizde değişiklikler olabilir. Örneğin kabızlık. Bu durumu engellemek yada hafifletmek için yapabileceğimiz şeyler var elbette. Su tüketimi, sahurda kuru incir kuru kayısı kuru erik gibi kuru meyvelerden tüketmek, yürüyüş yapmak ve sulu gıdalarla beslenmek olarak sıralayabiliriz’’ dedi.
Hava Atçı Çengel kimdir?
Kendini okurlarımız için tanıtan diyetisyen Hava Atçı Çengel; ‘’1995 yılında Antalya da dünyaya geldim. Üniversite eğitimimi Ankara üniversitesi beslenme ve diyetetik bölünde 2017 yılında tamamladım. 6 yıldır mesleğimi layıkıyla yapmaya çalışıyorum. Son 5 yıldır Kırklareli Babaeski ilçesinde bulunan kendi kliniğimde danışanlarıma hizmet etmekteyim’’ dedi.