Ana Sayfa Bölge, Ekonomi, Gündem 6 Haziran 2022 877 Görüntüleme

Saha çalışmaları devam ediyor

Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’nde 800-1000 dönüm alanda ekilişi bulunan tritikale bitkisinden elde edilen silajlar yöre halkanın yaptığı hayvancılığa büyük katkı sağlamaya devam ediyor. Bu bağlamda, Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisleri de üretimin her aşamasında üreticilerle birlikte saha çalışmalarına devam ediyor.

Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’nde 800-1000 dönüm alanda ekilişi bulunan tritikale bitkisinden elde edilen silajlar ile ilgili olarak Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; silaj hakkında bilgilendirme yapıldı.

Açıklamada; “Silaj yapımının tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır. O dönemlerde hem tahıl danelerinin hem de yeşil bitkilerin silolandığı bilinmektedir. Mısır’ da bulunan eski duvar resimleri M.Ö. 1000-1500 yıllarında Mısır’lıların bitkisel ürünlerini siloladıklarını göstermektedir. Romalılardan kalan bazı yazıtlarda, Akdeniz ülkelerinde yeşil yemlerin kuyulara doldurularak saklandığı bilinmektedir.

Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak (ekşitilerek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da bilinir. Ot depolama sorununu ve depo masraflarını en aza indirir. Silajlık bitkiler tarlayı erken boşaltır, diğer ürünlerin ekimi için uygun zaman kalır. Hububat sonrası veya pamuk öncesi yetiştirilen silajlık bitkiler araziden ana ürün yanında değerli hayvan yemi elde edilmesini sağladığı bilinmektedir. Bu ürünlerden biride tritikale bitkisidir.

Tritikale buğday ve çavdarın bileşimi ile elde edilmiş olan, buğdayın verim yüksekliğini ve tahıl kalitesi ile çavdarın hastalıklara ve toprak özellikleri de dahil olmak üzere çevre koşullarına dayanıklılığını birleştiren bir yem bitkisidir. Tarla koşullarında tahıllarda görülen bütün hastalıklara dayanıklıdır. Arpa ve buğdayla aynı zamanda ekilip aynı zamanda hasat edilmektedir. Mayıs haziran aylarında da silajlık olarak hasat edilir.

Demirköy İlçemizde 800-1000 dönüm alanda ekilişi bulunan tritikale bitkisinden elde edilen silajlar yöre halkanın yaptığı hayvancılığa büyük katkı sağlamaktadır. Silajlık olarak hasadı Mayıs ayı sonunda başlayıp Haziran ayının 15′ ine kadar devam etmektedir. Düz alanlar claas jaguar tipi makinalarla, engebeli alanlar ise tek sıralı veya çift sıralı silaj makinalarıyla hasat yapılmaktadır.  Hasatı yapılan tritikale bitkisinden dönüm başına yaklaşık 2500 ila 3000 kg arasında silaj elde edilmektedir. Hasattan sonra uygun kuyulara götürülerek boşaltılan bitkiler hava almayacak şekilde kapatılır ve 60 ila 70 gün arasında ekşitilerek hayvan yemi olarak hazır hale getirilmektedir.

Müdürlüğümüzde görevli ziraat mühendislerimiz üretimin her safhasında üreticilerimiz ile birlikte sahada çalışmalarına devam edecektir.” Denildi.

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Altıntel’den karne mesajı

Altıntel’den karne mesajı

Tema Tasarım | Osgaka.com