Ana Sayfa Gündem 31 Temmuz 2016 1814 Görüntüleme

Şampiyonlar şampiyon yetiştiriyor

Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında Babaeski İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından çocuklar için Taekwondo kursu açıldı. 3 farklı taekwondo antrenörünün kurs verdiği çocuklar, Babaeski ve Alpullu’da çalışmalarını sürdürüyor.

HABER MERKEZİ

Babaeski’de Babaeski Ortaokulu Spor Salonunda çalışmalarını sürdüren minik taekwondocuların antrenörlüğünü; Buket Bircan ve Ercan Bakır yapıyor. Alpullu’da verilen kursun eğitmenliğini Kazım Taşkın yapıyor.

Babaeski Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan taekwondo kursuna çocuklar ile velileri bu yıl yoğun ilgi gösterdi.  Antrenörlüğünü Buket Bircan’ın verdiği 2 kursta toplamda 44 öğrenci yer alıyor. Birer kurs açan antrenörler Ercan Bakır’ın 23 öğrencisi, Kazım Taşkın’ın 26 öğrencisi bulunuyor.

Babaeski’de sürdürülen taekwondo kursu; Çarşamba, Cuma, Cumartesi günleri antrenmanlarına devam ediyor. Kursta hafta içinde 15.00-17.30 saatlerinde, hafta sonu 12.00-14.30 saatlerinde Babaeski Ortaokulu Spor Salonunda antrenman yapılıyor.

Babaeski’de  Taekwondo 2001 yılının yaz ayında başladığı bildirildi. Bu güne kadar elde edilen başarılar şu şekilde;

Burak Uslu Türkiye Şampiyonu, Sinem Özgün Türkiye 3.sü, Buket Bircan Türkiye 2.si, Mertkan Köseoğulları  Batı Grubu Şampiyonluğudur.

Kırklareli’nde  elde edilen başarılara bakacak olursak;

2 Dünya Şampiyonu, 2 Avrupa Şampiyonu, 2 Avrupa 2.si, 86 Türkiye Şampiyonu, 18 Uluslararası maçta derece ve Milli takıma 14 sporcu gönderilmiştir.

Son dönemin popülerliği gittikçe artan spor dallarından taekwondonun tarihi kısaca şöyle;

‘’Taekwondo dünyada bilinen dövüş sanatlarının hemen hemen en eskisidir. Ve Kore kökenli silahsız dövüş ve savunma sanatı olarak bilinir. Ortaya çıkış tarihi M.Ö. 37 olarak kabul edilen taekwondo yine Kore kökenli bazı savunma sporlarının eski biçimlerine dayanır. Kore yarımadasını kuzey kısmında hükümran olmuş Kogureyo Hanedanlığına kadar uzanan bir tarihçesi vardır. O zamanlar vahşi hayvanlara ve bölgelerindeki eşkiyalara karşı kendini savunmak amacıyla çıkarılmış bir savunma sanatı olup yumrukların yanı sıra yüksekten ve sıçrayarak atılan tekmelerden geniş biçimde yararlanılır.

Genelde bu spor savunma ve ruhsal gelişim amaçlarına yöneliktir. Bu tekniklere TAEGYON yani ayak sistemi denmiştir. Yine Kore de yapılmakta olan KWONPOP yani yumruk metodu olarak isimlendirilen diğer bir sistemle birleştirilerek TAEK-KYON adı verilmiş bugünkü adını almıştır. Bu sanatta eğitim gören kişinin beden ile zihnin tek bir birim gibi tepki göstererek değişen şartlara anında uyum sağlayacağı bir zihinsel ve ruhsal duruma ulaşması büyük önem taşır. Böyle bir duruma tam anlamıyla ulaşıldığında günlük yaşamdaki özne ve nesne ikiliği ortadan kalkar. Uzakdoğu sporlarıyla uğraşan insanlarda dini verilerin kuvvetli olmasının sebeplerinin başında bu sporların beden yanında ruh gelişiminde katkıda bulunuyor olmasıdır.

Bir taekwondocunun hiç bir zaman zayıflara dokunmamasının ve alelade sokak kavgası yapmamasının temelinde yatan ana faktörlerde bunlardır.

Taekwondo sporu ancak 1943 yılında Kore’nin bağımsızlığa kavuşması ile resmi bir hüviyet kazanmış bu tarihten sonra Dünyaya açılmıştır.16 Eylül 1961 yılında kurulan Kore taekwondo birliği bu sporun yasallaşmasını ve 25 Haziran 1962 de ulusal oyunlar kapsamına aldırarak yasallaşmasını sağlamıştır.30 Kasım 1972 de dünya taekwondosunun merkezi Kukkiwonaçılmıştır ve Kore Taekwondo başkanlığına Kim-un -yong getirilmiştir. Aynı zamanda da Dünya Taekwondo federasyon başkanı seçilmiştir.25 Mayıs 1973 de 17 ülkenin katılımıyla ilk Dünya Şampiyonası yapıldı. Bu sporun Türkiye’de yaygınlaşması 1970 ‘de çalıştırıcı olarak getirilen Ço Sao- Se ile başladı. Bugün Taekwondo, olimpiyat oyunlarında olimpik spor olarak yer aldığından gelişime son derece elverişli bir spor dalıdır.’’

Taekwondo sporunda kullanılan teknikler ise şu şekilde;

‘’Mantığın dövüş sanatı olarak tabir edebileceğimiz Taekwon-Do,kelime olarak el ve ayakla yapılan vuruşların ilmi,felsefesi anlamına gelir

Bunu şöyle açıklayabiliriz.

TAE.Ayak vuruşları,

KWON: el vuruşları

DO : ise bu dövüş sanatının tatbiki esnasındaki izlenilecek yolun ve dövüşün felsefesi değerlerinin genel adıdır.Kişi istediği kadar esnek ,istediği kadar güçlü el ve ayak vuruşlarına sahip olursa olsun eğer do kurallarını uygulamıyor ve bu sporu sadece dövüş sporu olarak görüyorsa Taekwondocu sıfatı taşıyamaz. Zira taekwondo bir saldırı değil 20 yüzyılı aşkın bir zamandan beri Kore’de bağımsız olarak geliştirilmiş ve uluslararası çağdaş bir nitelik kazanmış olan savunma sporudur.Taekwondonun başlıca özelliği çıplak el ve ayaklarla rakibe karşı geliştirilen savunma tekniklerini içeren bir müsabaka sporu olmasıdır.

Taekwondonun tüm hareketleri bu sporun düşmana karşı savunma amacıyla geliştirildiğinden  bu güne kadar, savunma ruhunun egemen olduğu bir temel üzerine kurulmuştur.Dolayısıyla bu sporu saldırı olarak kullanan kimseler bu sporun ana ilkelerinden uzaklaşırlar ki taekwondo camiası içinde yer alamazlar.Vücutlarının tüm organları ile ,kendilerini savunmak için süper tekniklerle eğitilmiş olan taekwondocuların yalnız fiziksel güçleri değil,daha da önemlisi kendilerine olan güvenleri,herkese karşı saygılı olmaları ve disiplinleri daha çok ön plana çıkar.

Taekwondo kişinin güven duygusunu geliştirmesi bakımından büyük öneme sahiptir.

Yeni başlayan bir öğrenciye doğal olarak egzersizler ve disiplin ortamı zor gelebilir. Ancak sıkı ve disiplinli bir çalışma ile sonuca yaklaşılır. Bu sürenin uzunluğu manevi yapısına göre öğrencinin sabır ve dayanıklılığının göstergesi olarak bu vasıfları kazanmasını sağlar.Başarıya ulaşmak için öğrenci sabırlı ve dayanıklı olmak zorundadır.Bunun başka alternatifi olmadığına göre,başarabilen öğrenci belki farkında olmasa da ,sabır ve dayanıklılık gibi gerçektende insanlığın ihtiyacı olan iki vasfa sahip olmuş olur

TAEKWONDO çalışmaları birkaç kısımdan oluşur.

1=poomse

2=Hyank:Temel teknik kuralları,kültür fizik, temel teknik çalışması,ellik çalışması,ikili çalışma

3=Müsabaka

4=Kırıştır

Çalışmaya başlamadan öğrenci salona ve hocasına selam verir.

salonda 1=sessizlik    2=sigara içmemek  3=salonda uygun kıyafetle dolaşmak  4=selamlama gibi do kuralları geçerlidir.

Taekwondo akli ve ruhi beceriye dayanan,bedeni ve ruhi gelişmeyi sağlayan, her yaştaki insana hitap eden bir ahlak sporudur.

Düşünülecek olursa;eğer Do olmasaydı,katı duygu ve düşünceye sahip kişiler ki , bu insanlığın oluşundan beri vardır,öğrendikleri teknikleri ve çalışmayla elde ettikleri gücü günlük yaşantılarında hoşlanmadıkları kişilere uygulardı.Yine eğer Do olmasaydı, yetiştirilen öğrenciler toplum içinde birer patlamaya hazır bomba gibi dolaşa bilirlerdi.İşte Do’nun önemi budur.Her sporcun denetlenmesi zordur.Ancak onları yaptıkları sporu kişiye temiz ahlak üstün karakter,sabır ve dayanıklılık kazandırdığı olgusu aşılanırsa başarı elde edilir. Demek oluyor ki TAEKWONDO sadece el ve ayakla yapılan bir dövüş değil ruhi bir motivasyondur.Erken yaşta başlanılan taekwondo çocuğun kendine güven duygusunun artmasına ,DOjank kuralları çerçevesinde toplum içinde bu saygı kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlar.Taekwondo ,selam ile başlar selam ile biter.Sporcuda aranan en önemli nitelik saygı ve disiplindir.’’

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com