Ana Sayfa Bölge, Gündem 28 Temmuz 2022 823 Görüntüleme

Tarım Bakanı’nı istifaya davet etti

CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Babaeski’nin Sofuhalil Köyü’nde ayçiçeği üreticisi ile bir araya gelerek, çayır tırtılı zararlısından etkilenen tarım arazilerini yerinde incelediler. Sarıbal burada Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’yi istifaya davet etti.

“BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK?”

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal; Bakanlığın yerine getirmediği sorumluluğun bedelini çiftçiye ödettirmek istediğini belirterek, “Tırtıl tarafından yenmiş bir Ayçiçek tarlasındayız. Zarar yüzde yüze yakın. Bunun sorumlusu kim, bedelini kim ödeyecek?” dedi.

“ÇAYIR TIRTILINA ÇÖZÜM BULUNMAZSA”

CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer: “Trakya, ayçiçeğinde yüzde 50 ile yüzde 60 arasında rekolteyi karşılayacak topraklara sahip. Eğer ki çayır tırtılı sorununa çözüm bulunmazsa önümüzdeki yıl ayçiçek yağının fiyatının nerelere varacağı hiç belli değil!

 

 

 

CHP Bursa Miletvekili Orhan Sarıbal, Kırklareli ziyaretinde CHP İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek CHP İl Başkanı Alaaddin Güncer ve partililerle bir araya geldi. İl Başkanlığı’nda bir basın açıklaması yapan Güncer; “Çayır Tırtılına Önlem Alınmazsa Ayçiçek Yağının Fiyatının Ne Olacağı Hiç Belli Değil!” dedi.

Güncer; “Bölgemizin tarım alanlarında yaşanan çayır tırtılı istilası üreticimizi zor durumda bıraktı. Bizzat ben kendim de alanda incelemede bulundum. Durum iç açıcı değil. Hatırlayalım, covid vardı köse hastalığı geldi, köse gitti çayır tırtılı geldi. Seneye hangi hastalıkla karşılaşacağız, hiç belli değil. Konuyla ilgili yetkililer nasıl bir çalışma yapıyor, hangi önlemleri alıyor, bilmiyoruz. Trakya, ayçiçeğinde yüzde 50 ile yüzde 60 arasında rekolteyi karşılayacak topraklara sahip. Eğer ki çayır tırtılı sorununa çözüm bulunmazsa önümüzdeki yıl ayçiçek yağının fiyatının nerelere varacağı hiç belli değil!”  şeklinde konuştu.

 

Yapılan basın açıklamasının ardından Sarıbal ve Güncer başta olmak üzere CHP heyeti Babaeski’nin Sofuhalil Köyü’nde ayçiçeği üreticisi ile bir araya gelerek, çayır tırtılı zararlısından etkilenen tarım arazilerini yerinde incelediler.

 

 

CHP’li heyet, “Ayçiçek üreticileri tırtıl istilasına karşı mücadelesini sürdürüyor. Bakanlık yetkilileri ilaçlamayla sorunun çözüldüğünü ve zararın yüzde 5-6 düzeyinde olduğunu iddia etse de ayçiçek üreticileri pek de öyle düşünmüyor. Zararın çok büyük olduğunu belirten üreticiler, hasat zamanı kayıplarının yüzde 70-80 düzeyinde olacağını tahmin ediyor.” Dedi.

 

 

CHP Bursa Milletvekili, Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, Kırklareli’nin Babaeski ilçesi Sofu Halil Köyü’nde ayçiçek üreticilerini ziyaretinde, çiftçileri uyarmayan Bakanlığın en büyük sorumlu olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yi istifaya davet etti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orhan Sarıbal, Bakanlığın yerine getirmediği sorumluluğun bedelini çiftçiye ödettirmek istediğini belirterek, “Tırtıl tarafından yenmiş bir Ayçiçek tarlasındayız. Zarar yüzde yüze yakın. Bunun sorumlusu kim, bedelini kim ödeyecek? Çayır tırtılının bu kadar zarar vermesinin, bu zararın görülmemesinin en önemli sorumlusu Tarım Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı’nın il ve ilçe yönetimleridir. Bunun için erken uyarı sistemini çalıştırması, çiftçileri uyarması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.

 

Tarım Bakanı ve Yardımcısı Derhal İstifa Etmelidir

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yi istifaya davet eden Sarıbal, “Bir de Bakan Yardımcısı gelip, anlamadan, dinlemeden, önce çiftçiyi kaderine terk ettiler, sonra da 3 günde hallettik, yüzde 5-6 zarar var dedi. O Bakanı ve Bakan Yardımcısını bu tarladan istifaya davet ediyorum. Biraz vicdanları varsa, biraz bu ülkenin toprağından, suyundan yemiş içmişlerse, bu topraklara karşı sorumlulukları varsa derhal istifa etmeleri gerekir.” dedi.

 

Çiftçinin Zararını Bakanlık Karşılasın

Yapılması gerekenleri de tek tek açıklayan Sarıbal, “Önce Bakanlık, il ve ilçe müdürlüklerini devreye sokup, gelip çiftçilerin tarlasında tespit yapmaları, bu tespitleri raporlamaları gerekiyor. Çiftçilerden talepleri toplanmalı, hasat zamanı tekrar gelip zararın miktarını tespit etmeleri ve o zararların da Bakanlığa, Bakanlık da Cumhurbaşkanlığı’na bildirerek, bu zararı telafi etmelerini istiyoruz. Çünkü bu zararın sorumlusu tohumu eken, toprağı işleyen, mazot harcayan, her türlü bakımı yapan çiftçi değildir. Bunun tek sorumlusu Bakanlık’tır. Bakanlık yerine getirmediği görev ve sorumluluğu, yarattığı zararları çiftçiye ödetemez. Buradan Bakanlığı acilen göreve davet ediyoruz. Gelsinler bu tarlalarda zararların tespitini yapsınlar, raporlarını hazırlasınlar, çiftçiyi sahipsiz bırakmasınlar. Bedelini çiftçi değil, Bakanlık ödesin.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com