Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda İstanbul’da 18-21 Nisan tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak olan İstanbul Peynir Festivali ile ilgili toplantı yapıldı.
Haber: Umut AL
Kırklareli Vali Yardımcısı Emre Öztürk başkanlığında yapılan toplantıda Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Özün ve AK Parti Kırklareli Belediye Başkan Adayı Burak Süzülmüş’te katılım gösterdi. Toplantıda peynir festivali hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Peynir Festivali Hakkında
Her biri farklı lezzetler barındıran, değişik yöntemlerle hazırlanan, adına festivaller düzenlenen peynir önemli besin kaynakları arasında yer almaktadır.
Sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan, 190’dan fazla çeşidiyle dünyanın en zengin peynir kültürlerinden birine sahip olan Türkiye’nin peynir çeşitliliğinin ülkemizde ve dünyada tanıtılmasına vesile olarak, sektörün üretim ve satışlarının katlanarak artması ve dünyada hak ettiği yeri alması ana hedefler arasında yer almakta.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ve himayesinde ülkemizde ilk kez düzenlenecek olan İstanbul Peynir Festivali 18-21 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.
Her yıl düzenlenerek alanında otorite ve geleneksel hale gelecek olan etkinlik; hem ulusal peynir üreticiliğine büyük destek sağlayacak, hem de ülkemiz peynirciliğinin özellikle uluslararası arenada tanınması için önemli rol oynayacak.
Peynir Festivalinin Amaçları
- Peynir ile ilgili ulusal markalarımızı, lokal üreticilerimizi, sektörün diğer aktörlerini, akademik kuruluşları, araştırmacı ve yazarları, ilgili kamu kuruluşlarını bir araya getirmek,
- Festivalin oluşturacağı sinerji ile Peynir Tanıtım Platformu’nun kurulmasına öncülük etmek,
- Bir araya gelen sektör paydaşlarının bilgi-birikim ve kültürlerinin paylaşımını sağlamak, ilişkilendirmesine yardımcı olmak,
- Bir peynir ülkesi olan Türkiye’nin bu alandaki gelişimine katkı sağlamak
- Sektörle ilgili gelişmelerin ve sorunların ele alındığı ve tartışıldığı bir platform görevi üstlenmek ve ülkemiz peynir sektörünün değerlendirileceği, sorun ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağı istişare ortamı oluşturmak
- Sağlıklı-kaliteli peynirlerin bilinçli bir tüketici ile buluşturulmasını sağlayarak, kişi başı peynir tüketiminin özendirilmesini ve artmasını sağlamak,
- 2015 verilerine göre 26,8 milyar dolarlık dünya peynir piyasasında Türkiye’nin peynir ihracını artırmaya katkı sağlamak.
- Peynir ve peynir üretimi-tüketiminin bir kültür olduğunu anlatmak, bu kültürün yaygınlaşmasına katkı sağlamak,
- Peynir ve peynircilikle ilgili araştırmaları, yayınları teşvik etmek,
- Lokal üreticilerimizi teşvik etmek ve yeni pazarlara erişmesini sağlamak. Coğrafi patent, tanıtım, iletişim, internet, kurumsallaşma vb. konularda bilinçlenmelerini sağlamak adına seminerler düzenlemek.
GELENEKSEL HALE GELECEK BİR LEZZET ŞÖLENİ
- Tüketiciyle doğrudan temas ve sıcak satış olanağı.
- Geniş satış olanakları.
- Konferans, panel ve workshoplar.
- İkramlar ve tadım alanları.
- Peynir yapım gösterileri.
- Bilgilendirici etkinlikler.
- Peynir sohbetleri.
- Konser ve yarışmalar.
- Dev peynir heykelleri.
- Çocuk aktiviteleri.
LEZZET YOLCULARI İÇİN SON ÇAĞRI; PEYNİR GEMİSİ HAREKETE HAZIR
- 81 ilden yüzlerce firma
- Yöresel peynir türleri
- Yerel markalar
- Tanınmış ekran yüzleri
- Ünlü aşçılar, gurmeler
- Araştırmacı yazarlar
- Akademisyenler
- Kamu kurum ve temsilcileri
- Satınalmacılar
- 500 bin ziyaretçi